webdesign, templates, web elements and much more

Subiecte similare

  Your add here


   Baza tehnica a unui website (text)

   Distribuiţi
   avatar
   DexDesign2002
   Administrator
   Administrator

   Sex : masculin
   Mesaje : 119
   Puncte : 32514
   Data de inscriere : 15/03/2010
   Varsta : 37
   Localizare : Bucuresti

   Baza tehnica a unui website (text)

   Mesaj  DexDesign2002 la data de Lun Apr 05, 2010 2:05 am

   Multi am "pus mana" pe indragitul Photoshop si ne folosim de el in multe din lucrarile noastre (editare imagini, portofolii garfice, elemente webdesign, website-uri, banere, semnaturi si lista continua...). Multi...foarte multi dintre "noi" au devenit peste noapte "webdesigneri profesionisti" nimic de reprosat..insa ca si o icoana religioasa, indiferent de tehnica folosita, un website trebuie sa indeplineasca unele conditii principale (canoane). Pana sa enumar care sunt acestea, vreau sa mentionez urmatorul lucru. FACETI VA ROG DIFERENTA INTRE UN WEBSITE TEMPLATE SI UN LAYOUT! Multi le amesteca
   *website template-ul reprezinta atat partea grafica "de look" cat si ca parte integranta codul HTML/CSS, pagina index, div-urile, layer-ele, iframe-urile si ce mai foloseste coderul acolo. Cel ce realizeaza codarea unei imagini rezultand o pagina vizibila in browser (si aici nu ma refer la o imagine incarcata pe internet), se numeste coder sau webmaster
   * persoana care realizeaza imaginea (template layout, banner, header, buttons, content boxes...etc in format imagine PSD...), se numeste designer.

   Deci...sa va lamuresc LAYOUT TEMPLATE este imaginea care , in procesul de codare va deveni WEBSITE TEMPLATE.

   Salvarea dupa prelucrare a layouturilor e foarte importanta. Extensia unui layout poate fi salvata in urmatoarele categorii (ca mai apoi sa se poata prelucra, rezultand website-ul)
   Cele mai utilizate extensii de format sunt .PSD-urile (Photoshop), dar nici imaginile in formate ca .JPEG .GIF .PNG nu sunt excluse. Ele se pot foarte bine transforma in website-uri.

   Designer:
   1. alege culorile WT, marimea si incadrarea in pagina.
   2. daca lucreaza la cerere, deserveste clientul pe tema ceruta de acesta (dar noi vom vorbi despre template-uri).Astfel temele pot fi generale (companie, servici, personale, design, hobby, divertisment) am mentionat o parte din ele, si cele secundare, derivate.
   Companii putem extrage sute de subramuri (companie de transport, avocatura, management, publicitate..etc) .
   Servicii (curierat, inchirieri, consultanta, host...lista este lunga).
   Personale (portofolii, galeri, bloguri, arta, fotografii, amuzante...enorm de multe sunt)
   Am dat exemple din diferite domenii de activitate.
   3. platforma (reprezinta numarul si denumirea paginilor).
   Exemplu:
   Acasa | Despre noi | Servicii | Contact
   4 pagini (varietatea este in functie de cerinte, de la 2 pagini la....multe).De ce prezinta interes pentru designer platforma? Pentru a crea butoanele, iar daca fiecare pagina are un design diferit trebuie sa se conformeze din punct de vedere estetic.
   4. fiabilitatea (Ex: ca designer am un proiect de website pentru un artist din lumea muzicala, pot folosi ca buton sau ca imagine de fundal pe navigator un peste? chiar daca are un microfon in loc de rama in bot, NU...este total de rahat imaginea....amesteci pescaria cu un DJ?!...patetic). Alegerea imaginilor si efectelor folosite este foarte importanta.
   5. impactul vizual si stilul (am invatat asta prin clasa a III-a sau a IV-a .Poti lucra pe doua stiluri distincte, unul din ele este cel de discrepanta de culori, complexitate precum si cel relativ de nuanta, cand zic nuanta ma refer la 2-4 culori in nuante diferite, iar discrepanta este stilul culorilor aprinse, diferite. Cand inchizi ochii si ii deschizi rapid, care este culoarea, elementul care este observat primul? ). Delimitarea website-ului prin culori este un alt stil putin folosit deoarece implica un ochi artistic ceva mai dezvoltat (dar in cazul unui succes, realizarea arata impresionant).
   6. logo, nume site (in layouturi template nu se folosesc in mod explicit, insa,un potential client poate alege una din lucrarile tale doar pentru ca ia placut logo-ul...dar se poate si invers, mare atentie). Logourile profesionale sunt variate ca tema si stil. Un logo trebuie sa reprezinte 70% din website, ales cu grija (credeti-ma poate dura si 2 saptamani...caz fericit), dimensiunile sunt importante la o astfel de creatie, formatul print a unui logo profesional este compus din culori ce permit tiparirea si utilizarea sa pe diferite materiale si nunumai () ex: tricouri, ziar/hartie, banere din material textil, plastic...etc) Rasterizarea manuala este mijlocul oferit de Photoshop ce transforma spre exemplu un text in layer astfel incat indiferent de marime nu se pixeleaza...nu se distursioneaza. salvarea unui logo se face cel mai sigur si usor de utilizat in format .PDF (un text poate fi convertit in shape...Shapes in Photoshop nu pierd din pixelii pe drum Very Happy )
   7. va plictisiti de teorie? ha ha....inca nu am terminat, insa sar direct la articolul urmator "webmaster" (sincer e mult de scris si implicit de citit).

   Webmaster:
   1. preia stafeta designer-ului codand HTML/CSS layoutul.Adauga efect de rollover la butoane sau textul link (dupa preferinte), adauga continutul website-ului, pe fiecare pagina in parte.
   2. la cerere se optimizeaza pentru motoarele de cautare, verifica linkuri, imagini, continut, gramatica, etc
   4. prelucreaza optimizare pentru afisari pe diferite browsere. InternetExplorer, MozilaFirefox, Opera, Crome...etc


   Am subliniat aici doar cateva aspecte de baza ce trebuiesc indeplinite de orice designer si webmaster (care poate fi la fel de bine una si aceeasi persoana) indiferent de experienta pe care au acumulato realizand semnaturi si rendere Wink (glumesc) What a Face


   Ultima editare efectuata de catre DexDesign2002 in Lun Apr 12, 2010 3:19 am, editata de 2 ori (Motiv : Add text)

    Acum este: Sam Dec 15, 2018 9:59 pm